Om prestasjonsangst og det å komme over den

«He conquers who conquers himself.»

 

Dette er det første innlegget i en rekke jeg kommer til å skrive om temaet prestasjonsangst. Fordi jeg har funnet ut at av alle problemene jeg har, (og jeg er klassifisert funksjonshemmet rytter!), er dette min aller største hindring, både i ridningen og i livet generelt. Frykten for meg selv og at jeg ikke er god nok. For noen måneder siden bestemte jeg meg for å møte denne frykten ansikt til ansikt og lokke den frem i lyset.

Eventyrene har jo lært oss denne viktige leksjonen: Troll sprekker i sola!

Denne bloggen er blant annet et resultat av det. Bare tanken på å skrive gjør meg kvalm. Hvert eneste ord må vris ut av sjela, det kjennes omtrent som å prøve å vri opp en tør klut og håpe at det ramler noen ord ut. Det er jo en herlig ironi i det å ha for mye prestasjonsangst til å skrive om prestasjonsangst.

For på et eller annet tidspunkt i livet ble min identitet at jeg er dårlig. Det betyr at mitt premiss for alt jeg gjør, mitt væren, er at jeg ikke er bra nok.

Den rasjonelle siden av meg skjønner jo selvsagt at dette bare er tull, men som alle som har opplevd en eller annen form for irrasjonell frykt vet, så er det at slike ting er nettopp irrasjonelle, og at logikken på det tidspunktet har tatt seg et frikvarter.
For min egen del har prestasjonsangsten to sider.

– jeg saboterer for meg selv for å ikke lykkes, slik at jeg slipper å forholde meg til idéen Renate + suksess, for det aner jeg ikke hvordan jeg skal forholde meg til. Husk: identiteten min er å være dårlig.

– på den andre siden sliter jeg når jeg først lykkes med noe. For da blir det min nye standard, og alt etterpå bør helst være bedre enn det.

Mange som har prestasjonsangst har ofte fått det av flere forskjellige årsaker:

– Det kan være at man har opplevd et traume.

-Man kan ha blitt latterliggjort, sett ned på, blitt driti ut fordi man har vært flink.

-Man kan være oversamvittighetsfull og sett seg rundt og oppdaget at andre kanskje ikke får det til eller strever med de samme tingene man selv synes er så lett, og dermed lagt bånd på seg selv slik at andre skal slippe å føle seg forlegne.

-Man kan ha erfart at uansett hva man gjør, hvor hardt man jobber med en ting, så blir det aldri bra nok. Man har blitt innlært hjelpeløs.

Og så videre.

Men jeg tror at det viktige egentlig ikke er årsaken. Den er grunnen til at det har blitt sånn, men prestasjonsangst er en tilstand, og det viktigste er løsningen. Og her kommer vi til det enkle, men allikevel vanskeligste.

For det hjelper ikke hvor mye andre forteller deg at du er flink, god og at du må tenke positivt. Fordi vi ikke tror på det selv.

Hvem eller hva er jeg redd for?

Jo, det å ikke være god nok.

God nok? For hvem? De som ser på? Kritikerne? De du er glad i?

Jeg har funnet ut at når det kommer til stykket, er jeg redd for å ikke være god nok for meg selv. For min egen standard. Som jeg har satt uendelig mye høyere for meg selv enn for alle andre.

Og her ligger også løsningen for min egen del: Jeg må akseptere meg selv på det nivået jeg er. Godta at jeg verken er flinkere eller dårligere enn det jeg er. Jeg er det jeg er, så god som jeg er akkurat nå. Jeg kan alltids bli bedre og flinkere, men jeg må ikke være redd for alt det jeg (enda) ikke er. Jeg kan bli det, hvis jeg bare tør.

Hvis jeg tar vekk bildene av hvem jeg ønsker å være, hva står jeg igjen med da? Hvem er jeg? Og kan jeg bygge den jeg vil bli derfra?

I neste post skal jeg forsøke å sette ord på noen av teknikkene jeg bruker. Jeg har enda ikke nådd målet, men jeg er definitivt på veien et sted.

 

“Everything you want is on the other side of fear.”
– Jack Canfield

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s